Teeltproces

Oesterzwammen groeien op een pakket van stro, het zogenoemde substraat. Het is een 100% natuurlijke voedingsbodem die de oesterzwam zijn specifieke smaak geeft. Hieronder vertellen wij graag meer over het teeltproces.

Werkwijze
Oesterzwammen groeien

Hoe werkt het kweken van oesterzwammen?

Oesterzwammen groeien op een pakket van stro, het zogenoemde substraat. Het is een 100% natuurlijke en plantaardige voedingsbodem die de oesterzwam zijn specifieke smaak geeft. Nadat de pakketten op het bedrijf van de oesterzwammenkweker arriveren, worden ze in een ruimte gezet met een speciaal op de oesterzwam afgestemd klimaat. Na ongeveer vier week worden de eerste oesterzwammen handmatig geoogst.

Als de eerste oogst achter de rug is, verhoogt de teler de temperatuur van de ruimte en verlaagt deze na een week weer. Hij bootst hiermee de zomer en herfst na zodat de oesterzwammen weer gaan groeien. Na de tweede oogst is het stropakket ‘op’ en voert de teler nieuwe pakketten aan. Het verteerde stropakket komt als meststof op akkerland en dient weer als voeding voor andere gewassen. Hieronder belichten wij de verschillenden stappen uit de teelt.

Substraatvoorbereiding

Het substraat is het materiaal waarop de oesterzwammen groeien. Meestal wordt een mengsel van stro en water gebruikt dat wordt gepasteuriseerd om ongewenste bacteriën en schimmels te doden.

Inoculatie

Nadat het substraat is afgekoeld, worden er oesterzwammycelium of broed aan toegevoegd. Dit dient als het zaad van de paddenstoelen en zullen zich vermenigvuldigen om het substraat te koloniseren.

Doorgroei

Het substraat wordt in een zak of container geplaatst en op een warme en vochtige plaats gezet om te groeien. Dit kan enkele weken duren, afhankelijk van de omstandigheden.

Knopvorming

Na de mycelium groei beginnen kleine, witte puntjes (knopvorming) op het oppervlak van het substraat te verschijnen. Dit zijn de oesterzwammen die zich beginnen te vormen. De teeltruimte is dan warm en simuleert het zomerklimaat.

Groei

De knoppen groeien uit tot mooie grote trossen. De teeltruimte is dan koud en simuleert het herfstklimaat.

Oogsten

Als de paddenstoelen volgroeid zijn, worden ze voorzichtig geplukt en worden ze door de pluksters in de door de klant gewenste verpakking gedaan. Daarna worden ze gekoeld in afwachting van het transport.

Leegmaken cellen

Na de oogst wordt het uitgewerkt substraat afgevoerd. Omdat het een rijk materiaal is vol organische stof wordt het ingezet als bodemverbeteraar bij akkerbouwers in de omgeving.

Wat telen wij

Verschillende oesterzwammen

Oesterzwammen kwekerij van Lieshout-product-voetjes

Oesterzwam voetjes

De voetjes die vrijkomen bij het oogsten zitten vol vezels en paddenstoelen smaak.

Oesterzwammen kwekerij van Lieshout-product-los-groot

Oesterzwam los groot

Gesorteerde grote oesterzwammen verpakt per 1,5 kilo.

Oesterzwammen kwekerij van Lieshout-product-los-klein

Oesterzwam los klein

Gesorteerde kleine oesterzwammen verpakt per 1,5 kilo.

Oesterzwammen kwekerij van Lieshout-product-tros

Oesterzwam op de tros

Oesterzwammen op de tros. Een schitterende uiting van de natuur.