Een innovatieve oplossing

Nieuwe wegen in moeilijke tijden

De coronacrisis heeft de vraag naar oesterzwammen van Kwekerij van Lieshout uit Liessel sterk doen afnemen, met name vanuit de horeca. Gelukkig heeft teler Marielle van Lieshout een oplossing gevonden dankzij de Facebookpagina “Koop onze Oogst”.

Door samen te werken met deze pagina kan een deel van de oesterzwammen van Van Lieshout nu worden opgenomen in maaltijdboxen. Op deze manier hoopt ze nieuwe kanalen te vinden die voorheen niet beschikbaar waren. Telers die hulp kunnen gebruiken bij het vinden van nieuwe afzetmogelijkheden voor grote hoeveelheden kunnen dit melden via de Facebookpagina “Koop onze Oogst”, een initiatief van alle LTO-organisaties.

De impact van de crisis

“Op ons bedrijf betekent deze crisis een afname van 30 procent in afzet”, legt Van Lieshout uit. “En dan hebben wij nog het geluk dat we voornamelijk aan de retail leveren en minder afhankelijk zijn van de horeca. Maar er zijn bedrijven die wel 70 procent van hun afzet aan de horeca leveren”, voegt ze eraan toe. Voor deze bedrijven zou het betekenen dat ze hun paddenstoelen moeten vernietigen.

Van Lieshout heeft tijdens de coronacrisis noodgedwongen de productie van oesterzwammen verminderd. “We schalen af door af en toe een teelt over te slaan, maar het zal nog enkele weken duren voordat we daarvan de resultaten zien.” Deze week is ze ook begonnen met de verkoop via TooGoodToGo, een platform dat helpt bij het verminderen van voedselverspilling.

Een lichtpuntje in de duisternis

Dankzij de samenwerking met “Koop onze Oogst” en de verkoop via TooGoodToGo kan Van Lieshout een deel van haar oogst toch kwijt en nieuwe afzetmogelijkheden verkennen. Het is een lichtpuntje in deze uitdagende tijden. Door het vinden van alternatieve kanalen kunnen telers zoals Van Lieshout hun producten redden van verspilling en de steun krijgen die ze nodig hebben om hun bedrijf draaiende te houden.

RECENTE BERICHTEN

Oesterzwammen-van-lieshout-blog-post-afbeelding

Oesterzwammen uit het land van de peel!

Duik met ons mee in een boeiende reis door het betoverende "Land van de Peel". In ons nieuwste artikel verkennen we de wonderlijke wereld van oesterzwammen die gedijen in dit unieke natuurgebied.

oesterzwammen-rekandel-blog-post

De Rekandel, een Frikandel maar dan van oesterzwamsteeltjes uit de Peel.

Op zoek naar een smaakvolle en duurzame verrassing voor je smaakpapillen?

Ontdek een onbekend product

Als derde generatie boerin is Mariƫlle van Lieshout een expert op het gebied van paddenstoelen. Ze heeft zelfs haar eigen "zwamburger" en "zwamworstenbroodje" ontwikkeld