Ontdek een onbekend product

Oesterzwammen uit de Peel

Passie voor paddenstoelen

Als derde generatie boerin is Mariëlle van Lieshout een expert op het gebied van paddenstoelen. Ze heeft zelfs haar eigen “zwamburger” en “zwamworstenbroodje” ontwikkeld. Hoewel ze geen geboren verkoper is, sluit ze zich aan bij het label “Product uit het Land van de Peel” om meer mensen kennis te laten maken met oesterzwammen.

Mariëlle vertelt: “Ik ben opgegroeid tussen de champignons en oesterzwammen van ons familiebedrijf in Liessel. Na een kort uitstapje als assistent-accountant kwam ik er al snel achter dat mijn passie toch bij de paddenstoelen lag. In 2003 ben ik in het bedrijf van mijn ouders gestapt, en in 2015 hebben we besloten ons volledig te richten op oesterzwammen. In 2019 heb ik het bedrijf officieel overgenomen. Tegenwoordig kweken we ongeveer 2.500 kilo oesterzwammen per week.”

Doubleganger: 50% vlees, 50% oesterzwam

Oesterzwammen zijn een relatief onbekend en ondergewaardeerd product. Consumenten weten vaak niet welke heerlijke recepten met oesterzwammen mogelijk zijn. Daarom heeft Mariëlle een nieuw product ontwikkeld. “In Amerika verkochten ze een hamburger die bestond uit rundergehakt en champignons. Ik dacht: dat moet ook kunnen met oesterzwammen.” Samen met lokale slager Bart Witteveen heeft ze de “Doubleganger” ontwikkeld. Deze hamburger bestaat voor de helft uit vlees en voor de andere helft uit oesterzwammen. Het voordeel van haar burger? “Doordat deze slechts voor de helft uit vlees bestaat, is de Doubleganger gezonder dan een traditionele hamburger. Het bevat minder zout, minder vet en minder calorieën, maar is net zo smaakvol als een burger die volledig uit rundvlees bestaat.”

Minder zout, meer smaak

Dit geldt ook voor Mariëlles tweede product dat het label “Product uit het Land van de Peel” krijgt: het “zwam worstenbroodje”. Maar waarom geen 100% veganistisch product? Het antwoord is eenvoudig. “95% van de mensen eet vlees. De overstap naar een burger of worstenbroodje met minder vlees is dan gemakkelijker dan volledig vleesvrij. Bovendien geeft vlees smaak, die vaak in veganistische producten gecompenseerd wordt met zout. Dus hoewel een product geen vlees bevat, betekent dat niet per se dat het gezonder is.”

Oesterzwammen op de kaart zetten

Hoewel de reacties op de oesterzwamburger en het zwam worstenbroodje altijd positief zijn, vormt het vermarkten ervan een uitdaging voor Mariëlle. “Eerlijk gezegd ben ik geen geboren verkoper. Dat zit niet in mij. Ik heb niet het budget om iemand in te huren voor de verkoop. Met mijn deelname aan dit label hoop ik dat mijn producten meer bekendheid krijgen. Als restaurants de burger op hun menu zetten, zullen hopelijk ook consumenten volgen.”

(P)ee(r)lijke producten

Tot slot hecht Mariëlle veel waarde aan duurzaamheid. “Mijn doel is om zo min mogelijk ‘food miles’ te hebben, zodat mensen zoveel mogelijk lokaal consumeren. Het maken van bewuste keuzes is daarbij essentieel. Waarom zou je Spaanse tomaten kopen als ze ook in Nederland worden geteeld? Dit label stimuleert mensen om meer lokale producten te eten. Probeer het eens, want er komt zoveel lekkers uit de Peel!”

RECENTE BERICHTEN

Oesterzwammen-van-lieshout-blog-post-afbeelding

Oesterzwammen uit het land van de peel!

Duik met ons mee in een boeiende reis door het betoverende "Land van de Peel". In ons nieuwste artikel verkennen we de wonderlijke wereld van oesterzwammen die gedijen in dit unieke natuurgebied.

oesterzwammen-rekandel-blog-post

De Rekandel, een Frikandel maar dan van oesterzwamsteeltjes uit de Peel.

Op zoek naar een smaakvolle en duurzame verrassing voor je smaakpapillen?

Passie voor Oesterzwammen in Liessel

In de oesterzwamkwekerij van Mariëlle van Lieshout in Liessel is het herfst. De temperatuur is verlaagd naar zeventien graden en de luchtvochtigheid is op negentig procent gebracht.