Passie voor Oesterzwammen in Liessel

Een bewerkelijk ambacht

In de oesterzwamkwekerij van Mariëlle van Lieshout in Liessel is het herfst. De temperatuur is verlaagd naar zeventien graden en de luchtvochtigheid is op negentig procent gebracht. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de oesterzwammen om snel te groeien. Over een paar dagen zal de eerste oogst klaar zijn, wat betekent dat er veel werk te doen is. Mariëlle vertelt: “Gemiddeld ben ik zo’n negen tot tien uur per dag bezig met plukken.”

De teelt van oesterzwammen is een bewerkelijk proces. Elke tros moet met de hand geplukt en afgesneden worden. Mariëlle vergelijkt het zelfs met een oud ambacht. Gelukkig krijgt ze hulp van haar ouders en kan ze indien nodig extra plukkers inschakelen.

Een van de 25 oesterzwammenkwekerijen

Het bedrijf van de familie Van Lieshout behoort tot de 25 oesterzwammenkwekerijen in Nederland. Momenteel staan er zes hallen vol met stellages waarop pakketten met stro liggen. In elk pakket zitten 21 gaten waar de oesterzwammen in trossen uit groeien. Een grote tros kan wel een kilo wegen, wat genoeg is om vier bakjes te vullen.

Mariëlle heeft vrijwel haar hele leven in het buitengebied van Liessel gewoond. Haar ouders hadden verschillende agrarische activiteiten, waaronder ook champignons. Ze herinnert zich nog goed hoe er geëxperimenteerd werd met verschillende soorten paddenstoelen. Uiteindelijk ontdekte ze dat oesterzwammen haar grote passie waren.

Een innovatief systeem en nieuwe producten

Sinds twee jaar richt Mariëlle zich volledig op oesterzwammen, omdat champignons veel bewerkelijker zijn en de winstmarges laag zijn door de prijsdruk van supermarkten. Om efficiënter te kunnen oogsten en kosten te besparen, heeft ze een innovatief systeem ontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie. Dit systeem selecteert automatisch de champignons die klaar zijn om te oogsten. Momenteel zoekt ze naar partners om dit systeem op de markt te brengen.

Naast het kweken van oesterzwammen, bedenkt Mariëlle graag nieuwe producten. Zo worden er bij het Streekhuys blended burgers gemaakt met haar zwammen, bestaande uit de helft rundvlees en de helft oesterzwam.

Samenwerking tegen verspilling

Onlangs is Mariëlle gevraagd om deel te nemen aan het Food Heroes-project, een initiatief van ZLTO en BKKC dat zich richt op het tegengaan van voedselverspilling door samenwerking tussen kunstenaars en boeren. Hier ontdekte ze een nieuwe toepassing voor de voetjes van oesterzwammen, die normaal gesproken worden weggegooid. Samen met kunstenaar Doreen Westphal van Botanic Bites worden deze voetjes verwerkt tot paddo bites en paddoworst. Het product wordt momenteel verder ontwikkeld en zal in oktober worden gepresenteerd op de designweek. Mariëlle hoopt dat het zo’n succes wordt dat supermarkten interesse tonen om het in de schappen te leggen.

RECENTE BERICHTEN

Oesterzwammen-van-lieshout-blog-post-afbeelding

Oesterzwammen uit het land van de peel!

Duik met ons mee in een boeiende reis door het betoverende "Land van de Peel". In ons nieuwste artikel verkennen we de wonderlijke wereld van oesterzwammen die gedijen in dit unieke natuurgebied.

oesterzwammen-rekandel-blog-post

De Rekandel, een Frikandel maar dan van oesterzwamsteeltjes uit de Peel.

Op zoek naar een smaakvolle en duurzame verrassing voor je smaakpapillen?

Ontdek een onbekend product

Als derde generatie boerin is Mariëlle van Lieshout een expert op het gebied van paddenstoelen. Ze heeft zelfs haar eigen "zwamburger" en "zwamworstenbroodje" ontwikkeld