Doubleganger en Zwarma

Oesterzwamkwekerij van Lieshout presenteert

Mariëlle van Lieshout, eigenaar van de Oesterzwamkwekerij van Lieshout in Liessel, heeft een nieuwe benadering om consumenten aan te moedigen meer oesterzwammen te eten. Met innovatieve producten zoals Doublegangers en Zwam worstenbroodjes wil ze de mogelijkheden van oesterzwammen benutten. Van Lieshout begrijpt dat dit tijd en geduld vereist, maar ziet veel potentieel.

Van Lieshout, een gedreven ondernemer, heeft naast haar oesterzwammenkwekerij nog andere activiteiten. Ze ontwikkelt innovatieve ideeën voor de champignonteelt met Mobichamp en is ook bestuurslid van de oesterzwammenvereniging. Haar belangrijkste drijfveer in dit alles is om consumenten aan te moedigen meer oesterzwammen te eten. Binnen de vereniging faciliteren ze een studieclub waarin ze van elkaar kunnen leren op het gebied van teelt.

“We streven naar de ontwikkeling van nieuwe producten, omdat alleen de consumptie van verse oesterzwammen niet genoeg is. Er zijn veel mogelijkheden, maar je moet ze zien en geduld hebben.”

RIJP

Onlangs heeft Van Lieshout zich aangesloten bij het platform RIJP, ontwikkeld door boeren, ZLTO en Geodan. Het doel van dit platform is om boerderijwinkels, cateraars en retailers een gevarieerd aanbod van lokale producten rechtstreeks van boeren te bieden. Een van deze lokale producten is de Doubleganger, een concept bedacht door Van Lieshout in samenwerking met ’t Streeckhuys, een streekproductenwinkel in Deurne. De Doubleganger is een hamburger waarvan de helft van het vlees is vervangen door oesterzwammen.

Een groter bereik

Alle kwekers die aangesloten zijn bij de oesterzwammenvereniging mogen de Doubleganger op de markt brengen. Hierdoor hoopt Van Lieshout met een beperkt marketingbudget een breder publiek te bereiken.

Van Lieshout heeft ook een nieuw product ontwikkeld genaamd “Zwam worstenbroodje”, dat voor de helft bestaat uit oesterzwammen en voor de helft uit varkensvlees. Een extra voordeel is dat dergelijke producten tot zes maanden in de vriezer bewaard kunnen worden, terwijl oesterzwammen alleen vers verkocht kunnen worden. Op deze manier hopen ze in de toekomst de schommelingen in de afzet beter op te vangen.

Een nieuwe bestemming voor oesterzwamvoetjes

Van Lieshout heeft ook een nieuwe bestemming gevonden voor de voetjes van de oesterzwammen, die normaal gesproken als restproduct worden beschouwd. De Eindhovense ontwerper Doreen Westphal van Botanic Bites heeft sinds 2016 geëxperimenteerd met tapas, saté en worst gemaakt van oesterzwamvoetjes. In 2019 heeft ze zelfs een variant op shoarmavlees bedacht, genaamd “Zwarma”.

Duurzaamheid op andere gebieden

Naast innovatieve producten zet de kwekerij ook in op duurzaamheid op andere vlakken. Het stro dat gebruikt wordt in de kweekpakketten wordt als bodemverbeteraar weer teruggebracht op het land. Bovendien heeft de kwekerij 343 zonnepanelen geïnstalleerd, wat goed is voor een capaciteit van 100.000 wattpiek.

PlanetProof certificering

De kwekerij is gecertificeerd volgens het PlanetProof keurmerk, maar Van Lieshout heeft geen interesse in een biologische certificering op dit moment. Gezien de lagere vraag naar biologische oesterzwammen ten opzichte van het aanbod, ziet ze hier momenteel weinig meerwaarde in. Echter, als de vraag in de toekomst groeit en biologisch substraat beschikbaar is, staat ze open voor een overstap naar biologische teelt.

Samenwerking en innovatie

Van Lieshout staat open voor samenwerkingen en innovatieve ideeën. Ze overweegt het gebruik van koffiedrab in het substraat voor oesterzwammen, maar verwacht in ruil daarvoor ook een tegenprestatie. Bijvoorbeeld dat bedrijven de Doubleganger of het Zwam worstenbroodje in hun kantines gaan verkopen. Ze gelooft dat dergelijke samenwerkingen voor beide partijen voordelen kunnen opleveren.

De toekomst van champignonkwekerijen

Als dochter van champignonkwekers heeft Van Lieshout altijd al een visie gehad op de toekomst van de champignonkwekerij. Ze wilde het oogsten eenvoudiger maken en automatiseren met behulp van slimme software. Hoewel ze de financiering voor haar eigen kwekerij niet rond kreeg, heeft ze samen met twee partners in 2011 Advanced Mushroom Research opgericht. Ze hebben de Oogstwijzer ontwikkeld, een systeem dat eigenschappen van champignons meet en advies geeft aan de plukkers. De volgende stap in de ontwikkeling is de robotisering van het plukproces, aangezien het steeds moeilijker wordt om oogstpersoneel te vinden en te behouden. Van Lieshout hoopt dat champignonkwekerijen over de hele wereld geïnteresseerd zullen zijn in deze innovatieve technologie.

RECENTE BERICHTEN

Oesterzwammen-van-lieshout-blog-post-afbeelding

Oesterzwammen uit het land van de peel!

Duik met ons mee in een boeiende reis door het betoverende "Land van de Peel". In ons nieuwste artikel verkennen we de wonderlijke wereld van oesterzwammen die gedijen in dit unieke natuurgebied.

oesterzwammen-rekandel-blog-post

De Rekandel, een Frikandel maar dan van oesterzwamsteeltjes uit de Peel.

Op zoek naar een smaakvolle en duurzame verrassing voor je smaakpapillen?

Ontdek een onbekend product

Als derde generatie boerin is Mariëlle van Lieshout een expert op het gebied van paddenstoelen. Ze heeft zelfs haar eigen "zwamburger" en "zwamworstenbroodje" ontwikkeld