Samen tegen voedselverspilling

FoodLab Food Heroes

In Brabant bundelen vijf koppels, bestaande uit ondernemers en kunstenaars, hun krachten om creatieve oplossingen te vinden voor het gebruik van tweede klasse-producten en reststromen. Het doel is om voedselverspilling tegen te gaan. Mariëlle van Lieshout, oesterzwammenteler, is enthousiast over deze samenwerking: “Kunstenaars denken anders dan wij.”

FoodLab Food Heroes is de naam van dit project, waarbij de koppels gezamenlijk werken aan het maatschappelijke probleem van voedselverlies en -verspilling. Dit is de tweede ronde van de FoodLab-aanpak, waarbij in de eerste ronde de kloof tussen consumenten en producenten in de Peel werd verkleind.

De focus van FoodLab Food Heroes ligt nu op het verminderen van voedselverlies op land- en tuinbouwbedrijven, de eerste schakel in de voedselketen. Het project ging van start tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven, waarbij tien kunstenaars werden gekoppeld aan acht ondernemers.

Uit deze samenwerking zijn vijf koppels ontstaan. Eén van deze koppels bestaat uit Mariëlle van Lieshout van Kwekerij van Lieshout in Liessel en ontwerper Doreen Westphal van Botanic Bites.

De andere koppels bestaan uit biologisch vollegrondstuinder Jan van Lierop met kunstenaar Isaac Monté, laurierkweker Charl Goosens met Jalila Essaïdi, fruitteler Juanita de Jonge met kunstenaar Lobke Meekes, en Anne van Rijsingen van groenteteler en -verwerker Proverka met Tjeerd Veenhoven. Alle koppels zijn inmiddels gestart met hun samenwerking op het bedrijf van de ondernemer.

Gedurende dit jaar zullen de vijf koppels gezamenlijk op zoek gaan naar creatieve oplossingen. De kunstenaars zullen meerdere keren het bedrijf bezoeken, meelopen, vragen stellen en indien nodig andere schakels in de keten onderzoeken. Vervolgens zullen ze samen met de ondernemer een voorstel ontwikkelen voor een aanpak.

Het daadwerkelijke ontwerpproces zal daarna plaatsvinden. Dit kan variëren van de ontwikkeling van een concreet consumentenproduct tot het maken van een prototype en het testen ervan bij marktpartijen en consumenten.

Mariëlle van Lieshout is erg enthousiast over deze samenwerking, mede omdat Doreen Westphal al veel ervaring heeft met paddenstoelen. De focus van hun samenwerking ligt specifiek op het benutten van de voetjes van oesterzwammen. Normaal gesproken worden deze voetjes na de oogst samen met het stro waarin ze groeien gebruikt als bodemverbeteraar. Op het bedrijf van Van Lieshout gaat het om zo’n 10.000 kilo per jaar.

Doreen Westphal heeft al enkele sessies op de kwekerij achter de rug. “Ze heeft al verschillende dingen met de voetjes uitgeprobeerd, zoals stampen en er poeder of gehakt van maken”, vertelt Van Lieshout. Het doel is om de mogelijkheden van de voetjes te ontdekken en ze waarde te geven. Dat is waar het voor Van Lieshout om draait.

Westphal heeft ook ideeën om van de voetjes andere producten te maken dan voedsel, maar Van Lieshout geeft de voorkeur aan voedseltoepassingen. De voetjes smaken net zo lekker en zijn net zo gezond als de oesterzwammen zelf. Van Lieshout denkt bijvoorbeeld aan een product dat zowel vleeseters als vegetariërs en veganisten aanspreekt, zoals een plantaardige worst, burger of schnitzel waar geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong in zit.

Oesterzwammen hebben als voordeel dat ze groeien op stro, waardoor er geen resten van grond of mest aanwezig zijn. Toch zal het verwerken van de voetjes nog een uitdaging zijn. Van Lieshout overweegt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen om te helpen bij dit proces, wat het nog meer maatschappelijk verantwoord maakt.

FoodLab Food Heroes wordt georganiseerd door Agri Meets Design, in samenwerking met ZLTO en bkkc, en wordt ondersteund door de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de EU (Interreg NWE).

RECENTE BERICHTEN

Oesterzwammen-van-lieshout-blog-post-afbeelding

Oesterzwammen uit het land van de peel!

Duik met ons mee in een boeiende reis door het betoverende "Land van de Peel". In ons nieuwste artikel verkennen we de wonderlijke wereld van oesterzwammen die gedijen in dit unieke natuurgebied.

oesterzwammen-rekandel-blog-post

De Rekandel, een Frikandel maar dan van oesterzwamsteeltjes uit de Peel.

Op zoek naar een smaakvolle en duurzame verrassing voor je smaakpapillen?

Ontdek een onbekend product

Als derde generatie boerin is Mariëlle van Lieshout een expert op het gebied van paddenstoelen. Ze heeft zelfs haar eigen "zwamburger" en "zwamworstenbroodje" ontwikkeld